Behandlingar

Trimning

Trimning kallas det då man plockar bort hår med roten.
Strävhåriga hundar ska trimmas. Detta gör man när hunden är i fällning och pälsen sitter lösare.

Dessa pälsar behandlas på detta sätt för att behålla sin struktur.

När man tar bort hårstrået kan ett nytt fräscht växa upp. Det är viktigt att man genomför en hund trimning på rätt sätt så att pälsen behåller sin strävhet.

Trimmar man med 5-10 veckors intervall kan man få fram en dubbel päls.

Om man trimmar för sällan är  det inte ovanligt att hunden blir tunnhårig efter plockningen.

Pälsen måste vara mogen för plockning.

Bad med schampon

En hund som trimmas får inte schamponeras  4 veckor innan trimmet.

Det är viktigt att använda ett hund schampo med rätt pH- värde.

Klippning

Jag klipper enligt ras standard eller efter önskemål . När jag klipper din hund använder jag  maskinsax , effilersax , vanlig sax.

Vilka hundar ska klippas?

Raser som inte fäller mycket päls t ex pudel,  Bichon, Yorkshire terrier.

Vissa hundar som Spaniel trimmas på ryggen och resten  klipps.

copy-pet-services-grooming.jpg

Öron

För att behandla öroninfektioner på rätt sätt är det nödvändigt att identifiera den underliggande orsaken. Trots att rengöringen av en hunds öra kan vara till stor hjälp och viktigt, kommer själva rengöringen inte ensam att lösa en infektion.

Det kan vara lämpligt att ta en hund till veterinär för en undersökning om något av följande tecken syns
– Skakar på huvudet eller kliar på öronen
– Flytningar från öronen, särskilt om det är fuktigt
– Överflöd av vax från öronen
– Lukt i öronen
– Röda och smärtsamma öron
– Svullna öron
– Huvudlutning
– Problem med balans

Ögon

Ögonen skall kollas regelbundet, särskilt hos hundar med lång päls och mycket skinn runt ögonen som av den anledningen kan få en del problem. Om irritation, var eller en påtaglig tårproduktion uppstår så kontakta veterinären

Tänder

Dental sjukdom är de vanligaste diagnosen i hälsofråga för hundar över 3 år. Bakterier och proteiner från saliv fastnar på tanden och bildar hela tiden plack och beläggning. Plack är mjuk, benvit till färgen, och kan lätt torkas eller borstas från tandytan. Inom 48-72 timmar, deponeras kalcium salter i detta plack film och resultatet är tandsten, en hård gulbrun skorpa som inte kan torkas och borstas bort. Tandsten måste noggrant skrapas bort för att inte skada tandytan.
Med tiden kryper tandsten under tandkötts kanten och startar en process som kallas tandlossning.
Okontrollerad tandlossning kan orsaka förtjockning av tandköttet, vilket också leder till dålig andedräkt, infektion och eventuell förlust av tanden.

Några tydliga tecken på avancerad hund tandsjukdomar är inkluderar missfärgning orsakad av tandsten, svårigheter att tugga eller svälja, dregling, snabb käken- eller tungrörelser, lösa tänder, tandlossning, blödningar i tandköttet, förtjockning av tandköttet. När dessa symtom uppstår, är det veterinärhjälp som behövs.

Tassar och klor

Klorna skall inte bli för långa då det kan leda till att hunden får fel ben- och fotställning vilket i sin tur kan leda till hältor och andra tråkigheter. Sliter inte hunden klorna vid promenader och bus är det bra att regelbundet klippa en liten bit, Ni får på köpet en hund som blir van vid hanteringen och klo klippningen blir inte lika jobbig.

Tassarna på vissa hundar måste klippas för att hålla smuts och fukt borta, vilket annars kan orsaka eksem, svamp och smärta. Se till att torka tassarna efter promenader på blött underlag, är det vinter kan det även vara bra att tvätta av dem från ev. salt som förstör trampdynorna.

Om hunden redan har svamp, vilket syns tydligt då päls och hud mellan trampdynorna blir rött, så kan du behandla den rena och torra tassen med Pevaryl i pulverform som du kan köpa på apoteket. Samma sak gäller här, blir problemen stora och det inte hjälper med egenvård, ta kontakt med veterinär.

OBS! Vissa hundraser skall ha sin långa päls runt tassarna vid utställning, kolla upp det innan Ni sätter saxen i pälsen eller lämnar hunden till någon annan om du snart skall ställa ut din hund!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s